2016. november 28., hétfő

Őszintén a hajjal kapcsolatban - avagy a PS csodákra képes


 

Sokat gondolkodtam, hogy ez a néhány gondolat megosztásra kerüljön-e, de végül - amint látjátok - megosztom. Hangsúlyozom, hogy akinek nem inge, ne vegye magára.Vannak bizonyos félrevezető dolgok ebben a szakmában és sajnos nagyon sokan esnek áldozatául. Ilyen például a makulátlan és mindent vivő, arcátlanul professzionális marketing. Bizony sok olyan fodrászat vagy komplett szépségszalon van akiknek hihetetlen jó a marketingje és amikor bedől a vendég a hirdetésnek és meglátogatja a szalont, akkor jó esetben csak egy semmilyen frizurával távozik, rosszabb esetben elrontott, roncsolt, károsodott, nehezen helyrehozható sérülésekkel. Ne dőljetek be a hangzatos reklámoknak, a csodás fotóknak. Menjetek el a szalonba körülnézni. Érdeklődjetek személyesen mindenre kiterjedően. Egy jól fotózott haj nem biztos hogy azt takarja amit láttok. Van olyan, hogy a fotókon nem is saját munkák láthatók. Vagy például az is előfordul, hogy nem is a kiszemelt fodrász fog festeni, hanem egy technikus.Az sem egy elhanyagolható tény, hogy sok árlista nem fedi a valóságot. Van olyan szalon ahol a mosás az csak annyit jelent, hogy vizet engednek a fejedre. A sampon és a balzsam plusz költség és ha már a kezét is használja a fodrász az masszázs. A szárítás az csak annyit jelent, hogy hajszárítóval fújják a hajad. Ha már kefét is használnak és finish terméket akkor az is felszámításra kerül. Így fordulhat elő, hogy a végére a 490Ft-ból 2500Ft lesz.Vannak olyan fodrászatok ahol majdnem mindegy mit kérsz egy-másfél óra alatt kész vagy és nagyjából minden ugyanannyiba kerül. Hát ez már alapvetően magától is gyanúsnak kell hogy legyen. Gondoljátok végig:: 1 óra alatt festés-melír-pasztelizálás-vágás-mosás-szárítás rövid hajon sem lehetséges, nem hogy hosszú dús hajon. A jó munkához idő kell a mi esetünkben hatványozottan igaz. Abban az esetben sem ha valaki vérprof villámkezű és klimazont vagy gőzbúrát használ. Igen, vannak olyan hajak melyeknek csak a szárítása majdnem egy óra. Na és a másik oldalról: 6000Ft egy mosás-vágás-szárítás és 6000Ft ha festést is kérsz. Sőt a 6000Ft-ba még a melír is belefér.A kedvenceim kedvence amikor celebekkel futtatják a szalont, majd a hétköznapi embereken hozzák be a plusz költséget. Igen ezt most jól értitek. Ez is egy reklám fajta. Meghívják a celebeket és ingyen elkészítik a frizurájukat, majd fotózkodnak jobbról-balról és telekürtölik a netet, hogy XY is hozzájuk jár, meg a Z is őket választotta. Na ez a következőt vonja maga után: ha te mész be a szalonba magadtól akkor fele olyan törődést sem kapsz mint a celeb, mert hát te csak egy "senki" vagy. Viszont cserébe jó magas áron elkészítik (összecsapják) ugyanazt a hajat, mivel neked kell megfizetned a cukik ingyen-frizuráját. Így eshet meg, hogy egy ilyen szalonban 30.000Ft-ot fizetsz azért amiért máshol 8-15ezer forintot kellett volna csak. Én kérek elnézést. Tudom, nekem is jogomban állna ugyanilyen lehetőségekkel élni, de hát valahogy nem így neveltek a drága szüleim.
 Nálam majdnem mindenki ugyanolyan áron kapja ugyanazt a törődést. A majdnem csak azért van, mert vannak törzsvendégek akik 20% kedvezményt kapnak. Bárki lehet törzsvendég! És vannak VIP vendégek akik egyedi elbírálás alá esnek. Én kérek elnézést, de ezen esetek a szociális érzékenységemből fakadóan mondjuk úgy, hogy jótékonysági alapba mennek. De nem építem be az árlistámba.Ami még említést érdemel, az a rengeteg hihetetlen hatásos termékskála amitől csodás hajkoronád fog nőni semmi perc alatt és végképp megszabadulhatsz a hajhullástól, a kopaszodástól és minden károsodástól. Nem minden arany ami fénylik. Senkit nem akarok megbántani és semmilyen terméket nem akarok lehúzni. Pedig de megtenném..... Azért tudjatok róla, hogy van ami nem ér egy fabatkát sem annak ellenére, hogy aranyáron kapni. Tisztázzunk valamit: mivel nem vagyunk egyformák így nem mindenkinek jó ugyanaz a szer. Mindenekelőtt vizsgáltassuk ki pillanatnyi állapotunkat. Van akinek elég egy serkentő sampon, de van akinek már vitamin kúra szükséges és legrosszabb esetben első a gyógyulás és utána a regenerálás. Nem minden csodaszer ami annak látszik és van amit olcsóbban is be lehet szerezni mint a jó marketinggel rendelkező éppen ezért drága termékek. Gondoljunk csak arra, hogy C-vitaminból hányféle terméket lehet venni pár száz forinttól több ezer forintig, amikor is az Aszkorbinsav is mindenki számára elérhető hihetetlen olcsón.Még gyorsan megemlíteném azokat a fodrászatokat akik más tollával ékeskednek. Csak úgy dobálják fel a netre a szebbnél szebb képeket, de sosem írják oda a forrásukat. És hát csak nagyon régóta szakavatott emberek tudják, hogy egyik sem az ő munkájuk. Aztán amikor el kell készíteni egy alkalmi frizurát vagy egy bonyolultabb festést, vágást, akkor ők maguk vannak a legnagyobb bajban, mert fogalmuk sincs merre induljanak, hogyan is kezdjenek hozzá.

És mindezeken túl vannak azok az esetek amikor a vendéget figyelmeztetjük, hogy nem lesz jó vége annak amit szeretne, de ragaszkodik hozzá és saját felelősségére bevállalja, hogy valami olyan történjen aminek nem lenne szabad, de ragaszkodik hozzá és a végén bizony csak azt tudja mondani: jól van, én akartam!

A másik kedvencem - és most tényleg senki ne sértődjön meg - attól hogy megmutatod Jennifer Aniston haját, neked még nem lesz olyan hajad és nem fogsz úgy kinézni, hiába készítik el neked pont ugyanúgy azt a frizurát.Na és ha már itt tartunk: ami el van törve, roncsolva van azon csak az olló segít. Hidd el jobb egy egészséges rövid frizura mint egy roncsolt, tönkre ment. Ha le van vágva minden ami károsodott, akkor sokkal hamarabb és hatékonyabban tud nőni az egészséges haj. És igen ápoltabb, igényesebb külsőt mutat tulajdonosáról. Én abszolút értem, hogy minden milliméterhez ragaszkodik az ember lánya, de higgyétek el nekem, hogy nincs értelme,Végül arról, hogy bizony össze kell szokni a fodrásszal. Ez egy bizalmi szakma. Nem cserélgeti az ember lánya hétről hétre a fodrászát ha megtalálja az igazit. Azonban ahhoz, hogy megtalálja az igazit adni kell neki néhány alkalmat. Lehet, hogy elsőre nem beszéltek egy nyelvet. Lehet hogy másodjára sem tudja még mi is lenne igazán a te stílusod. De ha adsz neki pár alkalmat - amennyiben nem tette tönkre a hajad első alkalommal -  akkor valószínű összehangolódtok és ráéreztek egymás stílusára és kiderül vajon egymásnak vagytok-e teremtve. Szerencsés esetben persze már első alkalommal így van, de ha nem akkor bizony nem tudhatod, hogy vajon miért nem pont azt kaptad amit vártál. Lehet, hogy csak neki mást jelent a világos szőke mint neked, lehet hogy a tépett az neked nem épp azt takarja amit neki, vajon a lépcsős vagy a fokozatos ugyanazt takarja? Mindenesetre érdemes pontosan fogalmazni, esetleg fotót mutatni és addig egyeztetni amíg mindketten úgy nem érzitek, hogy bizony mostmár minden tiszta és világos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése