2016. november 30., szerda

Légy önmagad! Mindenki más már foglalt.


Édesanyám, Debreceni Józsefné született: Csapó Klára


Hogy milyen haj áll jól nekem? Mi illik a kerek archoz? Hogyan kerekítsük hajunkkal a szögletes arcot? Hosszúkás arcformához milyen frizura ajánlott? Vajon az én szemszínemhez melyik hajszín áll jól? A barna bőrömhöz jó lesz a szőke? De melyik árnyalata a szőkének? Egyenes hajjal nézek ki jobban vagy hullámossal? Kontyot csináltassak az esküvőmre vagy csak egy feltűzést? 

És még sorolhatnánk a kérdések sokaságát amit nők milliói tesznek fel nap mint nap maguknak, az internetnek, fordászuknak, stylistjuknak, barátnőjüknek.


A másik amit a legtöbben megtesznek: felmennek a netre és keresgélnek a számtalan lehetőség között. Híresek és hírhedtek, celebek és sztárok, színészek és énekesek, műsorvezetők és riporterek, stb és stb. Aztán valahogy mindig megakad az ember szeme egy bizonyos karakteren és egy bizonyos hajtípuson, amit el tudna magának képzelni. Na és itt jön a legfontosabb pillanat. Vajon mennyire látja az ember magát reálisan? Valóban hasonló karaktert sikerült választani? Stimmel az arcforma? Megegyező a stílusunk úgy általában? A hajunk vastagsága, hullámossága, dússága is egyező? Ugye tudunk ilyenkor igazán őszinték lenni magunkhoz? Egy 80 kilogrammos 46 éves nő nem lesz 22 éves 46 kilós azért mert ugyanolyan frizurát készítünk neki mint például Selena Gomeznek. Ne haragudjon meg senki az őszinteségért. De nincs ezzel semmi baj, csak lássuk magunkat reálisan. 
Ne csapjuk be magunkat egy percig se, mert annak nagy csalódás lesz a vége. Lehet választani természetesen az internetről frizurát, de legyünk tisztában adottságainkkal és ne áltassuk magunkat azzal, hogy az új színtől vagy fazontól fogyni vagy hízni fogunk, fiatalabbnak vagy idősebbnek fognak látni bennünket. 


Igen, szoktuk használni azt a kifejezést amikor kész egy frizura, hogy mínusz tíz év. De hát ugye tudjátok, hogy ez csak a hangulat fokozására szolgál. Mint ahogyan a nagy átalakításos fotókon is láthatjátok: smink és frissen készült frizura nélkül, rossz megvilágításban nem megfelelő színű ruhában nem olyan jól fest az ember lánya, mint frissen festett és vágott, beszárított frizurával, profi sminkkel és stylist által kiválasztott ruhában, profi fotós által, helyesen megvilágított képen. 

fotó: Patyus Ferenc

Én tudom, hogy nem mindig van az ember lányának energiája frissen mosott hajjal, sminkkel és jól megválasztott ruhákkal, kiegészítőkkel hétköznap gyereket vinni oviba, iskolába, munkába menni, majd bevásárolni, gyerekeket összeszedni és vacsorát főzni, miközben a leckét is el kell készíteni, a házimunkát is el kell látni, a szakkörre is el kell vinni a gyereket és készülni kell a hétvégi vendégfogadásra, a szerdai tornaversenyére a kislánynak, a csütörtöki focimeccsére a fiúnak, a matekversenyre, vagy a ki tud többet hazánkról versenyre készülni és mindezek után párunkat csábítóan, frissen, fitten fogadni és kényeztetni vacsorával és szeretettel, gyöngédséggel.
Pontosan tudom, hogy ez mennyi melót jelent. Nem. Tényleg nem saját tapasztalat, hiszen nekem nem hogy 3 gyerekem nincs, de egy se. Viszont édesanyámnak 3 gyerek mellett fő és másodállással, valamint esti gimnáziummal egy időben kellett mindent megoldania. És a többit nem is részletezném. Szóval tudom pontosan milyen kimerítő és mennyi zsonglőrködést igényel a hétköznap egy nőtől. De Anyu mindig figyelt arra, hogy csinos legyen és kedves. Pedig nem sok ideje volt magára.

 Azonban a nagy titok, amitől egy leheletnyit talán könnyebbé tudta tenni a hétköznapokat: mindig önmagát adta. Nem próbált meg más bőrébe bújni. Így nem kellett fölös energiákat fordítani arra, hogy utánozzon másokat. Ezt szeretném nektek is ajánlani. Ezért a cikk címe, mely egy ismeretlen szerzőtől származik. Nem az én találmányom. 

Keresd meg azt a stílust ami a legközelebb áll a szívedhez az élet minden területén és próbáld meg beépíteni mindennapjaidba. Tűzz ki egy napot amikor csak ezzel foglalkozol. Hívj meg barátnőket, tesókat. A gyerekeket is bevonhatod. Azonban a párodat csak akkor ha tényleg nagy az összehang közöttetek. Egyéb esetben vegyél neki egy jegyet a kedvenc csapatának meccsére, vagy küldd el egy fiús napra a barátaival. De épp meglátogathatja Édesanyját is, hogy vele legyen egy napot. Nagy móka lesz mindenkinek. 

fotó:Giricz Máté


Mindenekelőtt borítsd ki a teljes ruhatárad és minden kiegészítőt. Na hogy kezdődik? Tudom, tudom... már hallom. Na de ezt el is kell majd pakolni. Megnyugtatlak. Valószínűleg csak a felét és azt is csak jó esetben. Hogy hogyan is fordulhat ez elő? Első feladat kiválogatni mindent amit több mint 1 éve nem vettél fel és nem is olyan darabról van szó amit különleges alkalmakra tartogatsz. Meg fogsz lepődni mennyi minden kerül ebbe a kupacba. Fogod szépen és beleteszed egy zsákba. majd jól átgondolva vagy eladod vagy elviszed rászoruló embereknek vagy elajándékozod barátnőknek, tesóknak, rokonoknak azzal a feltétellel, hogy csak akkor tegye magáévá, ha valóban fogja hordani. A többi ruhát pedig nézd meg, hogy mi mivel hordható, milyen állapotban van. Van-e hozzá kiegészítő. Lukas zokni varrás után, kopott, kibolyhosodott póló, pulcsi, nadrág, kabát, véletlen mosási baki miatt elszíneződött blúz, póló szintén mehet a rászorulóknak. Na és akkor mostmár nagyon könnyű dolgotok lesz: ami megmarad azt mind fel kell próbálni. Méretben oké? Csak őszintén! Ha kicsi vagy túl nagy. Ne sajnáld. Nagy boldogságot fog okozni a rászorulóknál. Ha jó állapotban van és a méret is stimmel és volt rajtunk az elmúlt 1 évben, akkor a kérdés az, hogy valóban jól érzed-e magad benne. Teljes mértékben fesztelenül tudsz benne mozogni? Ha kényelmetlen, tudod mi a dolgod. A túl rövid szoknya vagy a túl nagy dekoltázs már csak a stílus kérdése, épp úgy mint a garbó vagy az overal. Minden kiegészítőt fel kell próbálni és meg kell vizsgálni a fentiek alapján. Nem hordott, kopott, szakadt, stb. Az így kialakult ruhatár már jól tükrözi a stílusod. Mindeközben pedig hallgassatok zenét. Olyan zenét amit ti szerettek. Nem vicc. Sokat elárul magatokról, hogy milyen zenét hallgattok szívesen. De mindig annak a kedvenc zenéi legyenek, akinek a ruhatárát felbolygatjátok. És ami ne maradjon el: készítsetek fotókat a sikeresen összerakott szettekről, hogy a későbbiekben tudjatok inspirálódni. A képekhez pedig elengedhetetlen a smink. Gyakoroljátok azt is, milyen szetthez milyen smink illik.
Természetesen kérhetitek szakember segítségét is: stílustanácsadónak és sminkesnek hívják őket. Nekem is van ilyen ismerősöm néhány. Amit csinál az pedig a gardrób-rendezés és egyéni smink tanácsadás.  

fotó: Giricz Máté


És, hogy mindez hogyan is jön ide? Hát ezek alapján már azért látszik egy irány. Akinek csupa bőrszerkója van, az nem valószínű, hogy decens frizurát fog viselni, aki csak klasszikus kiskosztümmel van teli, az nem fog punk hajat vágatni és festetni magának. Higgyétek el megéri a fáradtságot. Sok hely fog felszabadulni az új, már jól átgondolt cuccoknak és sok szegény, rászoruló család lesz boldog. Ha az eladás mellett döntesz, akkor új ruhatár kialakítására is fordíthatod a befolyt összeget. 

fotó: Dvornik Gábor smink: Nagy Viki

Amint megvan a stílus lehet nézelődni még a régi képek között. Melyik volt az a frizura, amiben igazán önmagad voltál. Frufruval vagy frufru nélkül, egyenesen vagy göndören, szimmetrikusan vagy aszimmetrikusan. Ezekkel az infókkal pedig már lehet is indulni a fodrászhoz, aki támogatni fog abban, hogy légy Önmagad!


(Ehhez a cikkhez olyan fotókat válogattam, melyeken vendégeim, testvéreim szerepelnek vagy modellek viselik az általam készített frizurákat.. A többi cikknél is az esetek 99%-ban saját vendégek, modellek saját munkáimmal szerepelnek. Ahol nem így van, ott külön feltüntetem)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése