2016. október 25., kedd

Tartós göndörítés vagyis dauer


IMG_4041.jpg

Mint mindig az idők folyamán akinek egyenes a haja göndört szeretne, akinek göndör a haja az egyenest szeretne. Vannak néhányan akik elégedettek a hajuk állapotával úgy ahogy van, de bizony ők vannak kevesebben. Ebben a bejegyzésben most azokkal foglalkozunk akik egyenes hajjal születtek és göndört szeretnének. Nekik találták fel a dauert vagy más néven tartós göndörítést.

Réges-régen a dauer még nem olyan formában volt elérhető mint napjainkban. Mára azonban a kor előrehaladtával modernizálták, kíméletesebbé tették. Ennek ellenére még mindig egy drasztikus vegyi kezelésről beszélünk a dauer esetén. Ez az a változtatás ami mindenképpen nagyon nagy körültekintést és szakértelmet igényel. Semmiképp nem ajánljuk otthoni elkészítését. Ezen kívül pedig bár elvégezhető festéssel egy időben, de ajánlatos két festés között félidőben bejelentkezni a fodrászhoz dauer esetén.

A tartós göndörítés során megnyitjuk a haj szerkezetét, felbontjuk a kötéseket és új formában rögzítjük azokat, így tud hajunk egyenesből göndörré válni. Aki tömegnövelésre és/vagy tartás javítására veszi igénybe ezen szolgáltatást, annak ajánlom, hogy kérdezze meg fodrászát milyen termékekkel tudja elérni ugyanezt a hatást. Ma már nagyon jó kis termékek vannak melyek növelik hajunk volumenét, megemelik a hajtőt és hosszútávon (két mosás között) számunkra kedvezően befolyásolják hajunk állagát, állapotát, a frizura tartósságát. Akik pedig göndör fürtökre vágynak járjanak el nagyon körültekintően, mert igen nagy kockázatot vállalnak egy dauer során.Első alkalommal mindenképpen konzultáljunk fodrászunkkal az elérendő céllal kapcsolatban, az előnyök és a hátrányok tekintetében. Egy tapasztalt fodrász kezében a dauervíz csodákra képes, de egy gyakorlatlan fodrász egy életre elveheti kedvünket a fodrászhoz járástól. Nagyon könnyen el lehet égetni a hajat, a fejbőrt és maradandó károsodásokat lehet szerezni/okozni a dauervíz hatására.


Nézzük hogyan is zajlik egy dauer elkészítése:
- első lépésként gyengéd hajmosás történik samponnal, mely során nem dörzsöljük a fejbőrt, majd alapos öblítés után törölközővel felitatjuk a vizet a hajról.
- a viselendő frizurának megfelelően (fontos hol lesz a választék, van-e frufrunk, stb.) és a hajunk hosszának figyelembevételével különböző irányokban és különböző méretű csavarókra felcsavarjuk a hajat, melyek egy gumi segítségével kerülnek rögzítésre. a gumikat pedig egy távtartó pálcával kell távol tartani a hajtól, hogy ne törje meg a hajszálakat
- a dauervíz felvitele hajhossztól függ, lehet csavarás előtt és után is, a hajvégeket pedig spiccpapírral védjük - többféle dauervíz létezik hajtípusnak megfelelően (normál, vékony, vastag, ősz)
- hosszú haj esetén pedig dupla csavarást alkalmazunk, mely azt jelenti, hogy egy tincs 2 csavaróra kerül elkerülendő a túl nagy rétegvastagságot (sose menjünk olyan fodrászhoz aki fa-dauercsavarókat használ, ugyanis azokban bomlástermékek találhatók melyek a hajjal reakcióba lépve károsítják hajszálainkat, ezek használata már tilos a fodrászatokban)
- mikor már minden csavaró és távtartótű a helyére került szükség esetén újra felvitelre kerül dauervíz, majd egy sapkával befedjük és a kontúroknál vattával látjuk el, elkerülendő az esetleges kifolyást - a hatóidő termékenként, hajtípusonként különböző, de nagy általánosságban elmondható, hogy 20perc +-10% - ma már nem kell kicsavarással ellenőrizni a hatást, nem ennél a folyamatnál dől el a dauer erőssége
- a hullámok mérete a megválasztott csavaró méretétől függ, a dauer erőssége pedig a fixálás szakszerű elvégzésén áll vagy bukik
- amikor letelt a hatóidő nagyon alapos öblítés következik, majd törölközős itatás, de még a csavarókkal együtt
- ezután kerül a fixáló felvitelre, félidőben pedig a csavarók kivétele után ismét fixálásra
- a hatóidő letelte után nagyon alapos vizes öblítés következik szigorúan sampon és balzsam nélkül, ugyanis a kötések 48 órán belül rögzülnek és a samponos mosás, balzsamozás gyengítik az eredményt (akit zavar a dauer szaga maximum balzsamot kérjen, de sampont semmiképpen ne) - a szárítás is befolyásolja a végeredményt, így ilyenkor minden termék nélkül simán diffúzoros/tárcsás hajszárítás a javasolt, mert a kefés kiszárítás szintén gyengíti az eredményt

Természetesen ezek csak nagy általánosságok és a piacon elérhető dauervizek használata kisebb nagyobb mértékben eltérhetnek a fentiektől, de az alapelv nagyjából ez. Nagyon vigyázni kell, hogy a fodrász kesztyűben végezze a műveletet és ne kerüljön a szembe, amennyire lehetséges kerüljük a belélegzést. Ma már elérhetők biodauervizek és különböző technikákkal más és más fajta hullámokat varázsolhatunk a vendégek fejére, így érdemes alaposan tájékozódni mielőtt dauerolásra adjuk a fejünket. Amit még mindenképpen tudni illik: a dauer ugyanúgy mint a tartós hajegyenesítés világosítja a festett hajat. Ha a dauer mellett tesszük le a voksunkat tudnunk kell, hogy tartós göndörítésre szánjuk el magunkat. Bár vasalással készíthetünk belőle majd egyenes frizurát, kefés kiszárítással is varázsolhatunk enyhébb hullámokat vagy egyenes hajat, mindenképpen ajánlott jól átgondolni döntésünket.

Utoljára pedig azért említsük meg azt a nem elhanyagolható "apróságot", hogy sajnos még nem a környezet és egészségbarát kezelések közzé sorolható vegyi kezelésről van szó. Ha elkerülhető akkor barátkozzunk inkább a berakással, besütéssel, így felváltva kisebb károsodást/roncsolást okozva változatos frizurákat készíthetünk/készíttethetünk a fodrászunkkal. Amennyiben pedig meghoztuk felelősség teljes döntésünket és elkészíttetjük az oly áhított tartósan göndör frizurát élvezzük annak minden szépségét és előnyét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése