2016. október 26., szerda

Hajhosszabbítás 1. (típusok, technikák)

gréta.jpg

Kezdjük ismét úgy mint mindig: mióta világ a világ léteznek hajhosszabbítási technikák, hiszen mi nők és persze a férfiak is mindig valami másra vágyunk mint ami megadatott. Ebben a cikkben most alap hajhosszabbítási technikákról olvashattok, de a következő írásunkban felsoroljuk majd az egyéb extra lehetőségeket is. Természetesen nem megyünk vissza az őskorba és kihagyjuk az ókort is, valamint a középkorral sem időzünk. Csak napjaink lehetőségeit részletezzük, hiszen a mai rohanó világban kinek van ideje... na térjünk is a lényegre!

Hajhosszabbítás és dúsítás célja

207154_202457536441007_100000302854066_646795_6805887_n.jpg

Minden esetben amikor hajhosszabbításról vagy dúsításról beszélünk a célunk, hogy úgy tűnjön mintha sok és/vagy hosszú hajunk lenne. Mindezt azonban úgy szeretnénk elérni, hogy kívülálló ne tudja megmondani, hogy meddig tart a mi hajunk és hol kezdődik a póthaj. Éppen ezért minden esetben szakemberrel végeztessük el a haj kiválasztását és felhelyezését is. Ellenkező esetben könnyen válhatunk nevetség tárgyává jártunkban keltünkben.

Póthajválasztás

Mindenek előtt választanunk kell egy póthajat. Célunknak megfelelően választunk hosszúságot és mennyiséget, mely lehet hosszabbítás vagy dúsítás. Azonban minőséget minden esetben a saját hajunk minőségének megfelelően kell választani. Egy egyenes hajjal rendelkező nő sose rakasson fel göndör hajat pótlásként semmilyen célra, hiszen borzasztó roncsolás lehet a következménye, valamint a mindennapi frizurakészítésünket is meg fogja nehezíteni nem kis mértékben. Épp így a göndörhöz sem rakatunk egyenest és még a haj vastagsága is jó ha megegyezik. Színekben ajánlott nem festettet venni és minél közelebbi árnyalatot a sajátunkhoz, hogy a legkíméletesebb módon tudjuk egységes színűre festetni. A piacon nagyon sokféle minőségű és eredetű póthaj elérhető. Keressük mindig a megbízható forrást. Olyan helyről válasszunk ahol fel tudnak mutatni referenciákat. Kapualjban és garázsban is lehet jó minőségű hajat venni, de ha problémánk van nem biztos, hogy vissza tudunk menni reklamálni. Ez az a fodrászati ágazat, ahol az olcsó húsnak híg a leve mondás igen erősen érvényesül. 6-15 ezer Forintért felrakás hajjal együtt biztosan nem fog 100%-os megelégedést hozni lelkünknek. Általában a következő árak a reálisak: 40cm 100gr 40.000Ft, 60cm 100gr 60.000Ft. Ezek természetesen színtől, minőségtől, mennyiségtől és forrástól függően eltérhetnek, de gyanakodjunk ha túl olcsón vagy sokkal drágábban akarnak eladni nekünk hajat. A felrakás pedig sok gyakorlatot, jó minőségű eszközöket és anyagokat igényel, így szintén ne bízzunk abban, hogy 5-10.000Ft-ért professzionális munkát fog végezni a nagyon sok esetben fodrász végzettséggel sem rendelkező "szakember". Minden tiszteletem a kivételeké, de a legtöbb "konyhában" végzett munka sokkal több maradandó kárt okoz, mint amennyi pozitív önértékelési értéke kellene, hogy legyen egy professzionálisan elvégzett hajdúsításnak, hajhosszabbításnak. Sajnos a nem szakszerűen felhelyezett póthaj tönkre teheti hajunkat sokféleképpen. Lehet, hogy "csak" gubancolódni fog, lehet, hogy "csak" potyogni fog, de az is előfordulhat, hogy maradandó foltos hajhullást okoz. Mindenképpen referenciákkal rendelkező árustól vegyünk hajat és referenciákkal rendelkező fodrásszal végeztessük el a hosszabbítást, hogy örömünkre szolgáljon, ne pedig elmenjen a kedvünk a fodrászoktól. Egy jól megválasztott és szakszerűen felhelyezett haj, bár nem kissé veszi igénybe pénztárcánkat, akár 1-2 évig is szolgálhatja szépségünket (természetesen megfelelő ápolás mellett).

Csattos hajhosszabbítás

A világ legegyszerűbb és leggyorsabb, valamint legolcsóbb hajhosszabbítási, dúsítási technikája, mely egy teljesen külön fejezetet érdemel számtalan lehetősége miatt. Így erről majd hamarosan egy következő bejegyzésben olvashattok.

Hajfelvarrás

image-5e77d5e274e0ed250b8dfc4946a9c70d5b973c6302cdf558e4a1a56b6c751903-V.jpg

Ez az egyik legrégebbi és legelavultabb technika, melyet sokan azért szeretnek, mert gyorsan megvan és a többi technikához képest igen olcsó. Speciális fonatok készülnek a fejbőrünkre saját hajunkból és ezekhez kerül felvarrásra sorokban a póthaj. A látszat ellenére igen komolyan igénybe veszi saját hajunkat, főleg azon esetekben amikor nem szakszerűen kerül felhelyezésre, nem megfelelő a fonat vastagság és a felhelyezésre kerülő haj súlyának aránya, Sokan azt a hibát is elkövetik, hogy több sor póthajat rakatnak egy fonathoz, melynek következménye a hajhagymák meggyengülése, hosszútávon pedig foltos maradandó hajhullás. Sajnos ennek a technikának nagyon nagy hátránya az is, hogy nehéz igazán tisztán tartani. A sok varrás találkozásánál könnyen maradnak fenn sampon-, balzsam maradványok. Ennek a technikának nagy hátránya, hogy viszonylag nehéz úgy összefogni a hajat, hogy ne látszódjon az illesztés. Nehéz úgy alkalmi frizurát készíteni, hogy rejtve maradjanak az öltések. Ezért is érdemes mindenképpen tapasztalt szakemberre bízni a hajfelvarrást is épp úgy mint minden más műveletet. Ez a technika nagyon jó ha olyan fellépésünk vagy alkalmi megjelenésünk van, melyhez szeretnénk hajhosszabbítást, dúsítást, és hajunk biztos rögzítést igényel. Eltávolítása viszonylag egyszerű: a speciálisan erre a célra kifejlesztett cérna megbontása és eltávolítása után, már csak a fonatokat kell szétszednünk.

Mikrocsomózás

Ennél a technikánál tincsenként egy mikrocsomóval kerül rögzítésre hajunkhoz a póthajtincs. Igen nagy gyakorlatot igényel és sajnos bármennyire jól hangzik, erősen igénybe veszi ezen technika is saját hajszálainkat. Minden egyes mikrocsomó olyan erősen kerül rögzítésre, hogy a póthaj ne tudjon hullani, melynek következtében sajnos elkerülhetetlenül megtöri hajszálainkat. Itt is felmerül az alapos tisztítás problémája, hiszen épp úgy mint a felvarrásnál, nagyon nehéz úgy kiöblíteni a sampont és balzsamot, hogy semmi ne maradjon a rögzítéseknél. Bár mikrocsomózásnak hívják, viszonylag nagy illesztéseket kapunk, melyekkel nem mindenki tud megbarátkozni főleg alvás közben. Hajunk copfba kötésekor valamint alkalmi frizura készítésekor könnyen előfordulhat, hogy láthatóvá válnak a csomók. Eltávolítása kicsit időigényesebb a varrotnál, hiszen a mikrocsomókat egyenként kell megbontani.

Mikrogyűrűs, hüvelyes hajhosszabbítás

Ezen technikák már igen tartós és majdhogynem teljesen természetes eredményt tudnak hozni szakértő kezekkel elvégezve. A megvásárolt hajat először ki kell tincsezni keratinnal, majd tincsenként mikrogyűrűvel vagy hüvellyel kerülnek egy fogó segítségével rögzítésre. Nagyon fontos a szeparátor korong használata, mely lehetővé teszi a tiszta munkát. Fontos, hogy semmi esetre se kerüljenek az illesztések közvetlenül a fejbőrhöz. És nem elhanyagolható szempont, hogy fémallergiások ne is próbálkozzanak ezzel a technikával. A mikrogyűrűk és hüvelyek többféle színben kaphatók, de sajnos nem minden hajszínárnyalatban. Így ajánlott a hajszínünkhöz legközelebbi árnyalat választása. Sajnos itt is előfordulhat szakszerűtlen felhelyezés esetén a hajhullás, esetlegesen a maradandó foltos kopaszodás. Bár alaposabban lehet tisztítani a hajat, de még mindig lehetnek sampon-, balzsam maradványok az illesztésekben. Eltávolítása viszonylag egyszerű: csak a gyűrűket/hüvelyeket kell meglazítani. A gyűrűk nem használhatók fel újra. Viszont jó esetben nem igényel újrakeratinozást és máris lehet újból felhelyezni.

Hidegillesztés

Ez az egyik legújabb technika mely akár már fél óra alatt csodásan megváltoztathatja kinézetünket. A póthaj úgynevezett szendvicspanelekre van felrögzítve, melyek közé kerül a saját hajunk. Ezt pont úgy kell elképzelni, mint két szelet kenyér között egy harmadik szelet kenyér. Viccet félre téve: fogjuk az egyik panelt, rásimítjuk a saját hajunkat, majd a másik panellal lezárjuk. Egy speciális ragasztóréteg teszi lehetővé, hogy akár 2-3 hónapig is dúsabb, hosszabb hajjal pompázzunk. Azonban ez az a technika ami sajnos a hajfestést nem tűri semmilyen formában. Így csak akkor maradhat fent hosszabb ideig, ha nem igényel frizuránk hajfestést. Egyéb esetben sajnos festés előtt el kell távolítani egy speciális oldószerrel, majd a ragasztófelületet átdolgozni és festés után újra felhelyezhető.

Keratinos hőillesztés

hajhosszabbitas_keratin_montazs.jpg
Az egyik legelterjedtebb azonban legnagyobb szakértelmet igénylő hajhosszabbítási és hajdúsítási technika, mely nagyon nagy gyakorlatot, precizitást igényel. Mielőtt elkezdenénk meg kell beszélni, hogy a hétköznapok folyamán hogyan szeretnénk hordani majd a frizurát. A kontúroknál illik hagyni egy 2 cm-es sávot, hogy ne látszódjon felkötéskor sem a pótrész. A keratinos hőillesztés lényege, hogy a hajat kitincsezzük kristálykeratinnal, mely szeparátorkorongos illesztés során rizsszemként (ez egy iránymutató ahhoz, hogyan is kell kinéznie egy illesztésnek) körülöleli a pontosan leválasztott saját hajunk egy tincsét. Egy speciális eszközzel kerül megolvasztásra a keratin, mely 200 C° körül működik, így fokozott óvatosság ajánlott. Egy gyakorlott fodrász jó esetben 1,5-2 óra alatt végez egy átlagos hosszabbítást, mely a felhelyezéssel még nem ér véget. Itt is - mint minden esetben - a felhelyezés végén össze kell vágni a hajat. Nincs az a hosszabbítási-dúsítási technika mely ne igényelné meg a munka végén az összedolgozást. A kristálykeratinos hőillesztéses hajhosszabbítás-dúsítás jól tűri a hajfestést, szőkítést, melírozást, így mindenképpen ezt ajánljuk, amennyiben hosszú távon gondolkoztok ezekben a lehetőségben. Ezzel a technikával lehet elérni a legtermészetesebb hatást is. Eltávolítása jó esetben egy erre a célra kifejlesztett eszközzel és anyaggal történik, melyet a hónapok során kialakult kisebb-nagyobb gubancok kibontása követ. Hajnövekedéstől függően ajánlott 2, maximum 3 havonta leszedetni és újra rakatni. Bár egy jól felhelyezett haj akár 6 hónapig is fent van, a lenövés csúnya és hajhullást okozhat, mivel egyre kevesebb hajszál tart egyre több hajszálat. Ugyanis a természetes hajhullást a keratin felfogja. Az így eltávolított haj újraillesztéséhez a tincseket meg kell tisztítani és újra kell végüket keratinozni. Praktikus esetben két adag hajjal elkerülhető a várakozás, egyébként ajánlott időt adni a fodrásznak a tisztításhoz és újrakeratinozáshoz. Addig hajunk kaphat egy jó alapos festést, vágást, pakolást, mélyrétegi ápolást.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a hajhosszabbítás nem az olcsó fodrászati beavatkozások közzé tartozik. Válasszunk referenciával, ajánlással rendelkező fodrászt. Esetleg kérjük meg, hogy megnézhessük egy készülő vagy már elkészült munkáját mielőtt döntenénk.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése