2016. október 19., szerda

Hajfestés (tőfestés, teljes festés)


Hol is kezdjük a hajfestést? Mivel fessünk hajat? Mire kell figyelni hajfestés közben? Mikor fessünk hajat? Hogyan fessünk hajat? És sorolhatnánk még a kérdéseket a hajfestéssel kapcsolatban, mi viszont nem a kérdéseket keressük, hanem a válaszokat adjuk meg.

13698148_1369650683048506_5931723327555080534_o.jpg

Legelőször el kell döntenünk, hogy fodrásznál festetünk hajat vagy otthon fogunk sufnituningba. Nyilván fodrászként azt kell, hogy mondjam az első a szerencsés válasz. Ez egy szakma. Sok-sok kémiai és biológiai ismerettel, gyakorlattal teszi lehetővé, hogy mindig a kívánt szín legyen a végeredmény. Kivéve amikor nem. De ezen esetek nagy százalékában a vendég eltitkol valami általa nem fontosnak tartott információt, vagy nem meri bevallani, vagy elbagatelizálja. Kisebb százalékban fordul elő, hogy a fodrász tapasztalatlan, kezdő, gyártási hiba történt a festék vagy az oxi csomagolásánál, esetleg a telihold, a bolygóállások, nem megfelelő hőmérséklet, végül pedig fogjuk a nyuszira. Viszont bevallom igen van olyan, hogy valaki sufnituningban otthon festi a haját és csodás a végeredmény. Azonban az arány sajnos itt fordítva van: ez a kisebb százaléka az eseteknek. A nagyobb százalék pedig amikor foltos lesz, nem is olyan színű lesz, nem festi be az ősz hajszálakat, bekapja és vörös helyett fekete lesz, leég, tönkre megy, roncsolódik. Utána pedig jön a sikítás és a futás. Viszont ebben az esetben igen nehéz dolguk van a fodrászoknak. Közismert fodrászkörökben, hogy a bolti dobozos festékek beégnek a hajakba és borzasztó nehéz lerobbantani őket károsodás nélkül. Ha pedig elégett, károsodott a haj sajnos nincs más megoldás csak az olló. Persze vannak mindenféle csodát ígérő kezelések, melyek egy része tényleg csodát tesz, de hosszútávon nem ússzuk meg a hajvégek levágását. Éppen ezért intek mindenkit óvatosságra.

13680507_1359905257356382_3481121424337010646_n.jpg


Na de vágjunk is bele és kezdjük a jobbik esetnél: fodrásszal festetjük be a hajunkat.

Először választanunk kell egy fodrászt. Ezt nagyon sok módon megtehetjük (ajánlás, internet, csak úgy bemegyünk valahova, stb.) Amikor meg van a kiszemelt fodrász és sikerült időpontot egyeztetni, megbeszéljük vele mit szeretnénk. Szerencsés esetben a fodrász elmondja mindennek a menetét, miértjét, elvégzi a hajdiagnosztikát és az allergia tesztet. A hajdiagnosztika során megállapítja, hogy milyen minőségű a hajunk a tövétől a végéig (vékony, vastag, normál, göndör egyenes, hullámos, festett (ha igen, akkor mivel volt festve), károsodott, egyenesített, dauerolt, ősz hajszálak aránya,vörös pigmentek aránya stb.) Egy laikus nem is gondolná, hogy mi mindenre figyelni kell egy hajfestés előkészítésénél ahhoz, hogy tényleg a kívánt színt kapjuk végeredményként. Allergia teszt során megállapítja, hogy végezhet-e hajfestést a közösen kiválasztott anyaggal a hajas fejbőrön. Vannak szalonok ahol csak egy márka képviselete révén nincs választási lehetőség. Itt a szakemberek hisznek abban a termékcsaládban és ismerik mindenre kiterjedően a használatát, ezért tették le voksukat arra a termékcsaládra. Vannak azonban olyan szalonok ahol választhatunk pénztárcánknak, allergiánknak, egészségünknek, környezetvédelemnek megfelelő termékek közül. Mindig kérdezzünk, amíg nem érezzük úgy hogy most már mindent tudunk. A kérdezés nem ciki és nem kerül pénzbe. Ugyanakkor mindig legyünk őszinték teljes mértékben. Azt is mondjuk el amit nem gondolunk fontosnak. Sokszor egy cseppnyi apróságon múlhat, hogy hogyan sikerül a festés.
A hajfestés szó 2016-ban megszámlálhatatlan variációt jelent. Szerencsénkre már bármi kivitelezhető és minden álom valóra váltható. Hosszú órákon át sorolhatnánk a festéstechnikákat, de most csak az alap infomrációkat nézzük. Akit bővebben érdekel nyugodtan iratkozzon be egy fodrász iskolába :-)

Teljes festés
Ebben az esetben a haj teljes hossza kerül befestésre egy színűre. Amikor kiválasztjuk a színt a fodrászunk a diagnosztika végeredményeként pontosan tudni fogja mit kenjen fel hajunkra. Sose elégedjünk meg azzal, hogy bemondunk egy egyszerű mondatot: "sötét szőkét szeretnék". Mert a színskálán meglepő módon amihez sötét szőke van írva, világos barnának fog tűnni laikus szemmel. Ezen kívül pedig minden színnek számos árnyalata van. Vannak meleg, hideg, bézs, intenzív, gyöngy, homok, stb. árnyalatok. Mindig nézzük meg a színskálát és onnan válasszunk. Amennyiben őszül a hajunk, úgy natúr színt is hozzá kell majd keverni, de ennek arányának megállapítása a fodrász dolga.


A teljes haj festésének technikája nagyon sok mindentől függ. Volt-e festve? Mivel volt festve? Mikor volt festve? Milyenre volt festve? Mennyire kopott le a festék? Milyen technikával volt festve? Volt-e dauerolva, egyenesítve és mikor? Plusz még a hajdiagnosztika eredménye is befolyásolja a használandó technikákat, anyagokat. Arról ne is beszéljünk, hogy a Holdnaptár-t sem ártana figyelni. De hát a mai rohanó világban egy jó szakemberhez örülünk ha bármikor kapunk időpontot, nemhogy még a Holdat is figyeljük. Pedig sokat számít.
Néhány - hangsúlyozom: néhány - fontos információ teljes hajfestéshez: - a haj tövénél friss, egészséges haj van, míg a hossza és a vége különböző mértékben porózus, festett, vegykezelt, károsodott. Éppen ezért nem mindegy hogy hova mit kenünk. Másképp fogalmazva: mást kell kikeverni a tőre és mást a hosszára, valamint a végére ahhoz, egyenletes színt kapjunk. Minden esetben!!! - a fejünk teteje melegebb mint a tarkónk, így gyorsabban dolgozik a festék. Így például a szőke festék felkenését minél gyorsabban kell elvégezni és hátul alul kell kezdeni. - az ősz hajszálakat nehezebben fogja be a festék. Markáns őszfoltok mindig elsőbbséget élveznek és akár 2-3x is vissza kell rájuk kenni a festéket. Valamint minden esetben igényel natúr szín hozzákeverést. Igazán merev ősz hajfoltok pedig előpigmentálást igényelnek. - a vékony hajat könnyebben befesti a festék, mint a vastag hajat. A haj vastagsága miatt figyelni kell a árnyalatok választására. Eggyel világosabb és eggyel sötétebb festék két különböző vastagságú hajon tud ugyanolyan eredményt kölcsönözni. - a göndör haj mindig szárazabb szerkezetű. Itt is figyelni kell a kikeverésnél, hiszen könnyen módosíthatja a végeredményt a haj szerkezete. - a dauerolt, egyenesített haj mindig különös odafigyelést igényel. 2 hét különbség legyen mindig a vegyi kezelés és a hajfestés között. - ha arany árnyalatra hamvasat - vagy fordítva - kenünk könnyen kapunk moszat színű hajat
- a fekete festékre sokan reagálnak intenzív hajhullással - a vörösből szőkét csinálni az egyik legnehezebb feladat. Jól gondoljuk meg vörös választása előtt, hogy akarunk-e a közeljövőben inkább szőkét. Semmi akadálya csak kicsit jobban igénybe fogja venni hajunkat a vörös pigmentek eltávolítása. - sosem tudunk az eredetivel 100%-ban megegyező színt festeni - nincs olyan festék - a színskálán a színek hófehér műanyag tincsre vannak felfestve
- az ammóniamentes festék nem szereti a nem ammóniamentes hidrogénperoxidot (matt lesz a haj színe) - a henna nem szereti a fémsókat - ha nagy a lenövés nem a tőfestéssel kezdünk MINDIG ÍRJUK FEL A FESTÉK MÁRKÁJÁT ÉS SZÁMÁT, VALAMINT A HIDROGÉNPEROXID SZÁZALÉKOS ÉRTÉKÉT! Az otthoni hajfestést pedig ebben a cikkben fejtjük ki.

Tőfestés, színfrissítés

Ebben az esetben ugye adott a szituáció, hogy már festve volt a hajunk, csak az idő haladtával lenőtt. Szerencsés esetben ugyanaz a fodrász festi mint előzőleg, így pontosan tudni fogja, hogy mit kenjen fel a lenövésre. Ha mégse, akkor jól jöhet az előző bekezdés utolsó mondata. De természetesen fodrászváltáskor is ajánlatos rendelkezni ezzel az információval. Tőfestéskor nagyon fontos, hogy mekkora a lenövés, ugyanis nagyobb lenövésnél nem a tövénél kezdjük festeni a hajat. Ezt nem részletezem, mert egy vendégnek ez pont elég információ, viszont a fodrász tudja, mit jelent a nagyobb lenövés. Itt is figyelni kell, hogy milyen színt festünk és a hajdiagnosztika is ugyanúgy érvényes mint a teljes festésnél. Ez egy gyakorlott fodrásznál pár pillanat és gyorsan agyban végigfuttatott elemzést takar, amit esetleg észre sem veszünk, de mindenképp része a kezelésnek. Egy nagyon fontos dologra felhívnám a figyelmet: ha tőfestésre megyünk a fodrászhoz, sosem szabad ugyanazt a festéket ráhúzni a hosszára amit a tövére kent fel és sosem szabad vízzel felhigítva összemasszírozva 10-20 percekig várakozni. Ezen esetekben lesz a végeredmény fakó, matt, sötét. Valamint ezek a technikák tehetnek arról, hogy hajunk színe hamar kikopik (mosásról mosásra fakul) Egy gyakorlott, tanult fodrász tudja mikor kell színfrissítést végrehajtani és ahhoz mit kell kikeverni. Nagy általánosságban a lényeg, hogy a hosszára egy árnyalattal világosabb festéket és éppen csak színező erősségű hidrogénperoxidot használunk.


Ezek az alapok a hajfestésnél. Itt minden esetben egy színűre történő hajfestésre gondoltunk. A különböző melírtechnikákról egy újabb cikkben olvashattok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése