2016. október 20., csütörtök

Hajfestés - szőkítés


20151106_165812.jpg

Van a fodrászkodásban egy- két igen rizikós technika. Az egyik a szőkítés. Szőkítéssel készíthetünk gyönyörű világosabbnál világosabb frizurákat, vagy tönkretehetjük hajunkat akár maradandóan egy életre. A szőke haj évezredek óta egyet jelentett a szexi nővel és jó alapot képzett a szőke nős viccekhez. Azonban most viccet félre téve, nem csak nők festik/festetik hajukat szőkére, hanem már a férfiaknál is nagy divat. Lássuk hát csínját-bínját, mitől is lesz igazán szép és hogyan marad egészséges a hajunk.

13921199_1377856598894581_6488251838740537727_n.jpg

Szőkítés alatt nagyon sok mindent értünk, de egy dologban mindenképpen egységes: sötétebből világosabb hajszín készítése. Ezt készíthetjük festékkel vagy szőkítő porral, azonban egy dolgot nem felejthetünk el: festék festéket nem világosít (vannak bizonyos kivételek de ez legyen a fodrászok titka). Tehát amennyiben már festve volt a hajunk, úgy csak és kizárólag szőkítő por használatával készíthetünk világosabb árnyalatot. Vegyük csak szépen sorra.

11407120_1104868059526771_3865840288978325698_n.jpg

Első alkalommal vegyünk egy még sosem festett hajat. Mint azt már korábban említettük, mindig kezdjük a diagnózis felállításával és az allergia vizsgálattal. Meg kell állapítani, hogy milyen hajszínből milyet szeretnénk készíteni, milyen állapotú a haj szerkezete , milyen a haj vastagsága és mennyi ősz hajszálat tartalmaz, valamint ebben az esetben fontos a vörös pigmentek aránya is. Az így felállított diagnózis ismeretében el tudjuk dönteni, hogy festékkel vagy szőkítőporral, esetleg a kettő kombinációjával tudjuk elérni a végső eredményt. Amennyiben nem szükséges sok árnyalatot világosítani, úgy nagy valószínűséggel festékkel is el tudjuk érni a kívánt végeredményt. Ha azonban nagy a színkülönbség, akkor biztosan szükséges lesz szőkítőpor használatára, de legvégső esetben még a kettő kombinációjára is. Mivel a piacon számos lehetőség közül választhatunk, így nem áll módunkban részletesen elemezni, hogy mivel hogyan is dolgozzunk, csak a legfőbb alapelveket érintjük. Legritkább esetben egy árnyalatnyi világosításra van szükség szőkítésnél, de azért ezt is elmondjuk hogyan lehetséges. A 3%-os hidrogénperoxid egy árnyalatot fog világosítani a hajon festékhez keverve, amennyiben a festék egy árnyalattal világosabb a hajunknál és a keverési arányt betartjuk. Ez az arány minden festéknél az utasításoknál le van írva. Ajánlott nagyon pontosan betartani. Vannak festékek melyek 1:1, 1:1,5 és 1:2 arányban keverendők. Az aránypároknál mindig az első jelenti a festék adagját, a második pedig a hidrogénperoxidét. Mindig figyelmesen olvassuk el a használati utasítást. Amire még figyelnünk kell mindenképpen az a festék gyors felvitele a hajra (szőkéknél ajánlott a 8 percen belüli felvitel, hogy egyenletes árnyalatot kapjunk mindenhol), valamint a hatóidő betartása.
2 árnyalat világosításhoz 6%-os oxira van szükség.
3 árnyalatot a 9%-os oxival tudunk elérni.
12%-os oxigentával pedig 4 vagy akár 7 árnyalatot is szőkíthetünk.
Minden azon múlik mihez keverjük és mennyi ideig hagyjuk a hajon. A hatóidőket a következőképpen tudjuk egyszerűen megjegyezni:
a 3%-os oxi 10 volumenes, tehát 10 +15=25 perc a hatóideje,
a 6%-os oxi 20 volumenes, tehát 20+15=35 perc a hatóideje,
a 9%-os oxi 30 volumenes vagyis 30+15=45 perc a hatóideje,
a 12%-os oxi 40 volumenes, vagyis 40+15=55 perc a hatóideje.
Vannak gyengébb oxigenták, melyeket fedésre használunk, de azok is nagyon különbözőek cégenként. Egy szőkítés után például pasztelizálásra használhatjuk őket vagy színfrissítésre. Amint elvégeztük a diagnosztikát, az allergiatesztet és felállítottuk a kezelési tervet, nagyon fontos, hogy gyorsan dolgozzunk. A kezelési terv során figyelembe kell vennünk, hogy a fejnek különböző melegségűek a különféle területei, valamint a haj szerkezete más a tőnél és más a hossznál. Szőkítésnél nagyon fontos tudnunk, hogy a tarkónál kell kezdeni és a fejtetőn fejezzük be, mivel igen nagy hőkülönbség van a kettő között és bizony nagyon sokban befolyásolja a végeredményt. Hangsúlyozom, hogy ezek nagy általánosságok! Mindig vannak kivételek, mely esetében másképp kell eljárni, de hát bizony ezeket már csak egy fodrász-iskolában fogjátok megtudni. Amennyiben volt már festve hajunk és azt szeretnénk szőkíteni, úgy csak a szőkítőpor és esetlegesen utána egy festék jöhet szóba. Festékkel nem fogunk tudni világosabbat elérni. Felkenhetjük, de nem fog történni semmi. Vagyishogy majdnem semmi, de azért jobb nem próbálkozni. Nagyon fontos tudnunk, hogy mivel volt festve a haj mielőtt nekiállnánk a világosításnak. Ugyanis otthoni dobozos hajfestés utáni szőkítés az esetek nagy többségében a kellő körültekintés és szakmai ismeret hiányában csúnyán elégett, nyúlós vattacukorhajhoz vezethet, melynek a végén csak az olló marad mentőövként. Ugyanez lesz az eredmény ha nem kellő körültekintéssel, szakmai ismeretek hiányában durrbelebumm módjára áll neki valaki szőkíteni sötét hajból sokkal világosabbat. Festett hajak szőkítésénél ugyanúgy ajánlott a diagnosztika, az allergia teszt és a kezelési terv felállítása. Ezek függvényében szépen megtervezve tudjuk elérni a kívánt célt. Festett hajak szőkítésénél mindig számolnunk kell a maradványértékkel, mely azt jelenti, hogy az anyagválasztástól függően nagy valószínűséggel szükség lesz szőkítés utáni utánfestésre a sárgás, narancsos árnyalat eltüntetéséhez.Mindent összevetve az egyik legkockázatosabb ugyanakkor leglátványosabb festéstechnikai módszer a nagy átalakításokhoz a szőkítés. Elvégezhetjük akár az egész hajon, de szőkíthetünk csak bizonyos részeket is. Szőkítés technikailag a melírozás nagyon sok fajtája és a balayage, ombre, copacabana, stb. Egy a fontos: nagyon átgondolva és mindenre kiterjedően diagnosztizálva, tervezve végezzük a szőkítést, hogy örömünk leljük a végeredményben, ne pedig bánatosan teljenek napjaink amíg kiheveri hajunk a galibát. Lebegjen szemünk előtt a sok szexszimbólum gyönyörű szőke frizurája: Marilyn Monroe, Brigitte Bardot, Madonna, Pamela Anderson, Kim Basinger, Sharon Stone, Sarah Jessica Parker, Gwen Stefani, Jennifer Aniston, Paris Hilton, Szulák Andrea, Liptai Claudia, Nyertes Zsuzsa, Udvaros Dorottya, Szabó Zsófi, Eszenyi Enikő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése